7.191 participants als programes de prevenció durant el 2019

7.191 participants als programes de prevenció durant el 2019

7.191 persones han participat als diferents programes de prevenció que ha dut a terme Projecte Home al llarg del 2019, un 24,2% més que l’any anterior. El gruix d’aquestes persones són els participants del programa de prevenció universal ‘Joc de Claus’, en el qual hi han pres part alumnat, famílies i professorat de diversos centres escolars de Catalunya. Es tracta d’un programa que s’aplica al llarg de la secundària, que compta amb el reconeixement de crèdits del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i que té entre els seus objectius evitar, reduir i/o retardar en l’alumnat l’ús de l’alcohol i altres drogues; evitar altres conductes de risc com l’abús de les tecnologies de la informació i la comunicació, capacitar el professorat per aplicar el programa a l’aula i alhora dotar d’eines educatives a les famílies per exercir com a agents preventius a casa. També en el marc de la prevenció universal, la que va adreçada al conjunt de joves i adolescents, s’han desenvolupat també altres sessions puntuals en diferents centres educatius. 

D’altra banda, s’han dut a terme també programes de prevenció selectiva, com les sessions del programa A Temps amb pares i mares amb fills preadolescents o adolescents en situació de risc, així com altres accions de prevenció laboral. 

Del 2019 també destaquen les diferents visites guiades de l’exposició Tu tens la clau a estudiants de centres escolars de municipis com ara Tortosa, Móra d’Ebre, Flix o Alcanar; tenint en compte que aquesta mostra va visitar l’any passat les biblioteques de dotze municipis de les Terres de l’Ebre. 

Un any més, i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, s’han portat a terme els cursos de capacitació sobre noves tecnologies i conductes de risc per a tècnics municipals. Són sessions per a professionals de diferents perfils que estan en contacte amb adolescents en situació de risc d’abús de les TIC, amb l’objectiu de dotar-los d’eines per l’abordatge d’aquesta qüestió. Aquests cursos s’han fet el 2019 en els següents municipis: Castellar del Vallès, Igualada, Moià, Montcada i Reixac, Navarcles, Terrassa i Tordera. 

Pel que fa al moment actual, i davant a la situació d’emergència provocada pel COVID-19 i que ha obligat a posposar el calendari previst de les accions de prevenció; Projecte Home Catalunya s’està adaptant per poder seguir implementant els programes de prevenció dins les possibilitats del moment. D’aquesta manera, s’han fet ja amb èxit a través de videoconferència una primera edició del curs de professorat del programa Joc de Claus i també un curs del programa A Temps per a pares i mares. A més, s’han penjat a YouTube una sèrie de vídeos amb el nom ‘Un Cop de mà’, amb consells i eines preventives per passar d’una forma saludable el confinament.