Amposta acull durant tres setmanes l’exposició de prevenció de drogues “Tu tens la clau”

Amposta acull durant tres setmanes l’exposició de prevenció de drogues “Tu tens la clau”

La Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó ha acollit aquest dimarts la inauguració a Amposta de l’exposició “Tu tens la clau”, una mostra itinerant que aquest 2019 està visitant una dotzena de municipis de les Terres de l’Ebre i que es podrà veure durant les tres properes setmanes a la capital del Montsià. L’exposició, elaborada i impulsada per l’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya i coorganitzada per la xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya, té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues.

Amposta és la segona parada d’una exposició que visitarà quatre municipis més del Montsià fins a finals d’any: Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara i Sant Jaume d’Enveja. A la inauguració a Amposta hi han assistit l’alcalde de la localitat, Adam Tomàs, i la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, M.Carme Navarro. El director de Projecte Home, Oriol Esculies, ha destacat el format innovador de l’exposició. “Volem que els joves reflexionin sobre qüestions com les emocions o la comunicació, que poden acabar incidint en l’abús de drogues”, ha explicat.

Així, el format de l’exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació.

46 persones amb addiccions ateses el 2018

El Servei d’Atenció de les Addiccions a les Terres de l’Ebre, amb seu al Centre Cívic Ferreries de Tortosa, ha atès durant el 2018 a 46 persones amb addiccions i als seus familiars, i a un total de 120 des de la seva obertura a finals de 2015. Aquest servei, creat per donar una atenció de major proximitat a les comarques ebrenques, ofereix orientació i diagnòstic, tractament ambulatori, assessorament a familiars i derivació a altres programes de tractament; i va destinat especialment a aquelles persones que no disposen de recursos econòmics.

Entre el conjunt de persones ateses, els homes són majoria (78% d’homes / 22% de dones) i la mitjana d’edat és de 37,5 anys. La cocaïna i l’alcohol són les substàncies més problemàtiques. Concretament, la cocaïna és la substància que més demandes d’atenció genera, un 58,5% dels casos, seguida de l’alcohol (26,8%), les ludopaties o altres conductes addictives (9,8%) i l’heroïna (4,9%). És també destacable que el 42,8% de les persones ateses pateixen algun tipus de patologia dual, és a dir, un trastorn mental i una addicció a la vegada.

El Baix Ebre i el Montsià són les comarques de procedència de la majoria de les persones ateses. També s’han atès persones de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat i algunes del País Valencià. Pel que fa a municipis, Tortosa, Amposta i El Perelló són les localitats d’on procedeixen més persones ateses.