Augmenten un 20% les persones ateses a Projecte Home en l’últim any

Augmenten un 20% les persones ateses a Projecte Home en l’últim any

Projecte Home Catalunya ha avançat aquest dilluns les principals dades d’atenció de l’ONG a Catalunya aquest 2016 durant l’acte de presentació del Concert Solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), que tindrà lloc el proper diumenge 8 de gener a les 12h a L’Auditori de Barcelona. L’esdeveniment permetrà recaptar fons a favor del tractament, la reinserció social i la prevenció de les drogodependències, i clourà el 20è aniversari de l’entitat. En la roda de premsa hi han intervingut Oriol Esculies, director de Projecte Home; Manel Valdivieso, director de la JONC; i Susana Algarra, directora de Banca d’Institucions de CaixaBank, principal col·laborador de l’esdeveniment.

Més persones ateses que mai

Aquest 2016, han incrementat un 20% les persones que han rebut tractament per a les seves addiccions als centres que disposa l’entitat a Barcelona (4), Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa i Tremp. En total, 2.200 persones i els seus familiars, la xifra més elevada des de la creació de Projecte Home el 1995.

Aquesta realitat requereix l’atenció social i la prioritat política que mereix una problemàtica molt present a Catalunya però no resolta i que s’ha normalitzat. “Estem veient des de fa anys que l’abús de drogues no frena a Catalunya. Tant Projecte Home com altres entitats fem el possible per ajudar les persones que ho necessiten però els recursos actuals són insuficients per portar a terme una atenció integral i de qualitat”, ha declarat Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya.

La situació més greu es viu en l’increment de casos en situació d’exclusió social, fruit de l’abús de l’alcohol i altres drogues, que requereixen cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació i l’habitatge. En aquest context, l’entitat lluita contra l’augment de les llistes d’espera per accedir als programes de tractament amb més places residencials, un menjador social i ampliant serveis i horaris d’atenció.

El cànnabis i l’alcohol, substàncies més problemàtiques en adolescents

Entre els adolescents i joves, entre 13 i 23 anys, atesos per l’entitat durant el 2016 hi ha un 79% de nois i un 21% de noies i l’edat mitjana és de 17,7 anys. La gran majoria presenta baix rendiment acadèmic, desmotivació i conflictes familiars.

El conjunt de joves atesos reconeix tenir problemes amb el cànnabis en un 83% dels casos i amb l’alcohol en un 31%. “Vivim immersos en una cultura excessivament tolerant amb l’alcohol, on la percepció dels riscos d’abusar-ne és encara molt baixa, fins i tot pel que fa al consum en menors d’edat”, ha explicat el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. De fet, l’edat d’inici de consum d’alcohol entre els joves atesos a Projecte Home és de només 13,6 anys, xifra que mostra com s’estén el consum d’una substància legalment prohibida als menors i que coincideix amb dades recents com les de l’última enquesta ESTUDES del Ministeri de Sanitat, que afirma que el 68% dels joves catalans entre 14 i 18 anys ha consumit alcohol en el darrer mes, o les del Departament de Salut, que indiquen que en aquest col·lectiu 1 de cada 4 joves ha fet un consum intensiu en aquest mateix període

En l’actual debat sobre l’alta prevalença del consum d’alcohol entre els més joves, Oriol Esculies ha alertat també de la doble moral que té la societat en aquesta qüestió. “És una substància que la trobem a tot arreu, accessible i econòmica. No podem culpabilitzar als menors i joves de beure massa alcohol. Ells només són un reflex del comportament dels adults, que som els qui més bevem alcohol, els qui el produïm, distribuïm i publicitem massivament”, ha afirmat Esculies.

L’alcohol i la cocaïna, molt present en adults

Pel que fa a les característiques dels adults atesos el 2016, el perfil tipus és un home de 40 anys, amb addicció a l’alcohol i/o la cocaïna (en el 88% dels casos i molt sovint les dues substàncies alhora), amb una baixa formació acadèmica i que necessita ajuda econòmica externa per a subsistir. L’alcohol és la substància que més ha crescut en els darrers anys. Aquest 2016, un 42% dels usuaris que van iniciar un tractament ho van fer per problemes amb l’alcohol mentre que el 2008 la xifra era tan sols del 17%.