Augmenten un 55% les persones ateses de les comarques de Lleida

Augmenten un 55% les persones ateses de les comarques de Lleida

Projecte Home Catalunya ha atès a un total de 70 persones de les comarques de Lleida amb problemes de drogues o altres conductes addictives durant el 2018, una xifra que suposa un augment del 55% respecte les 45 persones ateses el 2017. Les atencions s’han dut a terme des del servei de Tremp, en funcionament ja des de fa gairebé cinc anys, i des del de Balaguer, en aquest cas obert a finals de 2018 amb la finalitat d’ampliar la capacitat de resposta a les persones que demanen ajuda a l’entitat per iniciar un programa de tractament de les addiccions.

“Després de veure la bona acceptació del servei de Tremp, vam decidir obrir un segon punt d’atenció a Balaguer amb l’objectiu d’atendre a més gent i de guanyar proximitat amb les persones de les comarques del centre i sud de Lleida”, explica el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. Per aquest servei, ubicat al Casal Lapallavacara gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Balaguer i que, de moment, obre un dia a la setmana, hi han passat ja durant els primers mesos 25 persones amb addicció a les drogues o bé amb conductes addictives sense substància. Davant el creixent número de persones que demanen ajuda, l’entitat s’està plantejant ampliar els horaris d’atenció a Balaguer per fer front a les demandes amb la major agilitat possible.

La cocaïna i l’alcohol, presents en la majoria dels casos

La cocaïna i l’alcohol destaquen per ser les substàncies majoritàries de consum. Concretament, la cocaïna és la droga de referència per a un 33,9% de les persones que demanen ajuda mentre que l’alcohol ho és per a un 32,2% dels casos. Es tracta de dues substàncies les quals es consumeixen molt sovint de forma conjunta. En el cas de la cocaïna, la creixent disponibilitat en el mercat, segons les dades del darrer Informe Europeu de Drogues, contrasten amb el fet que el consum d’aquesta droga es manté en uns nivells elevats des de fa dècades. Pel que fa a l’alcohol, el seu alt grau d’acceptació social i la seva omnipresència en diferents contextos quotidians, fa que per a la persona que pateix alcoholisme sigui més difícil superar aquesta addicció.

Com a tercera droga principal de consum, hi ha un 13,6% de casos que han demanat ajuda per addicció al cànnabis, substància majoritària entre els adolescents i joves. Un 10,1% tenen en l’heroïna la seva droga principal de consum, un 6,8% tenen addicció al joc o a altres conductes addictives mentre que un 3,4% dels casos han demanat ajuda per consum problemàtic de fàrmacs.

Entre les persones ateses als serveis de Tremp i Balaguer, la mitjana d’edat se situa en els 36 anys mentre que un 28,6% són dones i un 71,4% són homes. 1 de cada 4 persones pateix algun tipus de patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada). Els principals municipis de procedència són Lleida, Tremp, La Pobla de Segur, Sort i Cervera.

250 participants en programes de prevenció escolar

A banda dels programes de tractament de les addiccions, Projecte Home porta a terme també programes de prevenció a les escoles amb l’objectiu que els alumnes prenguin consciència dels riscos de consumir drogues o bé dels mals usos de les noves tecnologies. Aquest curs 2018/19, un total de 250 persones (alumnes, familiars i professorat) de diversos centres escolars dels Pallars Jussà i Sobirà han participat en aquests programes.