Balanç del programa de prevenció de les addiccions en l’àmbit empresarial al Penedès i el Baix Llobregat

Balanç del programa de prevenció de les addiccions en l’àmbit empresarial al Penedès i el Baix Llobregat

Vilafranca del Penedès, 6 de març de 2012. La Fundació PIMEC Acció Social, amb la voluntat d’impulsar programes i accions dirigides a promoure la responsabilitat social empresarial, en col·laboració amb Projecte Home, ONG que treballa per al tractament i la prevenció de les addiccions, desenvolupen des d’abril de 2011 un programa destinat a sensibilitzar i prevenir la dependència de substàncies i altres tipus d’addiccions en l’àmbit empresarial. Aquest programa es tornarà a aplicar al 2012 gràcies de nou amb el suport de Caixa Penedès-Obra Social.

De l’aplicació del programa durant el 2011 s’han beneficiat directament 70 empreses i organitzacions de l’Alt i Baix Penedès i del Baix Llobregat, realitzant visites personalitzades i accions dirigides a fer un diagnòstic de les necessitats particulars de cada empresa, assessorant i implementant accions que es consideraven necessàries i enviant la “Guia de dependència de substàncies i altres addiccions en l’àmbit empresarial”.

Avui  s’han presentat als mitjans de comunicació els resultats complerts de l’aplicació d’aquest programa. Els encarregats de fer-ho han sigut el Sr. Ricard Banquells, Director General de Caixa Penedès, Ramon Vila, director de la Fundació PIMEC Acció Social, Sr. Oriol Esculies, Director de Projecte Home Catalunya i el Sr. Xavier Mas, membre de la Junta Directiva de PIMEC.

D’esquerra a dreta, Ramon Vila, Ricard Banquells, Oriol Esculies i Xavier Mas.

Fotografia: Caixa Penedès

Ramon Vila ha destacat que l’empresa és un bon entorn on poder intervenir i fer arribar informació sobre les addiccions perquè és “un lloc on hi passem moltes hores i esdevé un espai important de socialització”. A més, ha assenyalat que “aquests moments de crisi econòmica i de més tensió laboral poden provocar, en algunes persones, la recerca de mecanismes d’evasió a través del consum de determinades substàncies”.

Xavier Mas ha fet incidència en la importància d’haver escollit un bon canal “per arribar a les empreses de la zona, que són molt diverses”, a través de la Fundació PIMEC i de les delegacions de la patronal en aquests territoris.

Ricard Banquells ha destacat la importància d’una col·laboració d’aquest tipus en els moments actuals, en el que Caixa Penedès en col·laboració amb el sector empresarial, dóna suport a una iniciativa tan valorada com és la lluita contra les addiccions, i ha ressaltat que en el marc dels actes del Centenari de Caixa Penedès a celebrar el proper 2013, és quan aquest tipus de col·laboracions tindran un suport especial, ja que es cenyeixen a les línies d’actuació que està prenent l’Obra Social, en la protecció dels col·lectius més vulnerables treballant per la cohesió social.

Per la seva banda Oriol Esculies ha assenyalat que en les diverses accions fetes destaca l’alcohol, la cocaïna i el cànnabis com les substàncies que més incidència i preocupació generen entre els empresaris i empresàries. També ha recalcat que promoure hàbits saludables no només és positiu per a la persona si no que està demostrat que repercuteix favorablement en el rendiment de la feina.