L’alcohol provoca més de la meitat dels tractaments per addicció a Projecte Home a Lleida

L’alcohol provoca més de la meitat dels tractaments per addicció a Projecte Home a Lleida

  • El 52,6% de les persones en tractament als centres que l’entitat té a Tremp i Balaguer tenen un consum problemàtic d’alcohol.
  • Projecte Home ha atès a 87 persones de la demarcació de Lleida durant el 2021.
  • L’exposició Tu tens la clau complementa l’activitat de l’entitat amb prevenció i sensibilització de les addiccions a quatre biblioteques lleidatanes.


L’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat les dades d’atenció del 2021 a la demarcació de Lleida. L’entitat compta amb dos centres a la província. Un a Tremp, situat a les instal·lacions de la Biblioteca Pública Maria Barbal, i un altre a Balaguer, ubicat al Casal Lapallavacara.


Des d’aquest dos punts d’atenció, Projecte Home ha atès a un total de 87 persones amb addiccions durant el 2021. Es tracta de persones amb addiccions severes que, en la majoria dels casos, han rebut atenció i orientació sobre el seu cas i que han participat en els programes de tractament ambulatori de les addiccions que Projecte Home duu a terme a Tremp i Balaguer. En una minoria de casos, han estat persones derivades a la Comunitat Terapèutica que l’entitat té a la província de Barcelona.


L’alcoholisme, addicció principal per a més de la meitat dels casos
Entre les persones en tractament als centres de Projecte Home a la demarcació de Lleida, destaca que més de la meitat dels casos, un 52,6%, té en l’alcohol la seva principal substància de consum. És una xifra rellevant tenint en compte que és força més elevada que la que s’observa en les dades globals d’atenció de l’entitat al conjunt de Catalunya, on l’alcohol provoca un 36,7% dels casos. Les diferències entre els patrons de consum de drogues entre àmbits rurals i àmbits urbans poden ajudar a explicar aquest contrast.

Després de l’alcohol, segueix la cocaïna com a substància principal de consum per a un 23,7% de les persones en tractament; el cànnabis, que ho és per a un 21,1%; i les ludopaties, que provoquen el 2,6% dels casos restants.

El 84,2% de les persones ateses són homes mentre que només un 15,8% són dones, xifra que posa de relleu l’ampli marge de millora encara existent pel que fa a l’accessibilitat de les dones als programes de tractament de les addiccions. La mitjana d’edat de les persones usuàries se situa als 39,2 anys.
Els principals municipis de procedència de les persones ateses són, per aquest ordre: Lleida, Balaguer, Tremp, La Pobla de Segur i Mollerussa.


L’exposició Tu tens la clau, a quatre biblioteques durant el 2022
Enguany, Projecte Home complementa la seva activitat a la demarcació amb l’exposició Tu tens la clau, una mostra que recorre les biblioteques públiques lleidatanes i que a través de de cinc portes que cal explorar, vol fer reflexionar sobre com d’important conèixer-nos i enfortir-nos per a reduir l’abús de les drogues i altres addiccions. A cada municipi que es visita, s’organitzen visites guiades amb l’alumnat dels centres escolars de cara a apropar l’exposició a la població adolescent.

Es tracta d’una activitat de prevenció i sensibilització de les addiccions elaborada per Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya – Central de Biblioteques de Lleida. En aquest 2022, l’exposició ha passat ja per les biblioteques del Pont de Suert i Agramunt, i després de l’estiu farà parada a les d’Alcarràs i la Seu d’Urgell. L’any passat, aquesta exposició ja va tenir una primera edició a la demarcació, visitant Tremp, Solsona, Balaguer i Les Borges Blanques.


Amb el suport dels col·laboradors
L’acció de Projecte Home a Lleida és possible gràcies al suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Tremp, l’Ajuntament de Balaguer, l’Ajuntament de La Pobla de Segur, l’Ajuntament de La Torre de Capdella, així com la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i la Fundació Bosch Aymerich.

 


Per a més informació contactar amb l’Àrea de Comunicació:
Estel Soro. Tel. 932989875 esoro@projectehome.org
Jordi Feu. Tel. 932989875 / 619631621 jfeu@projectehome.org