El consum problemàtic de cànnabis afecta 4 de cada 5 adolescents atesos

El consum problemàtic de cànnabis afecta 4 de cada 5 adolescents atesos

4 de cada 5 adolescents i joves atesos per Projecte Home acudeixen a l’entitat per consum problemàtic de cànnabis. Són un 79% del total dels usuaris de 13 a 23 anys, una xifra que fa cinc anys era tan sols del 54%. L’herba (marihuana) per via fumada va substituint la resina (haixix) com a principal patró de consum. Es consumeix diàriament, tant en grup com en solitari, tot i que s’intensifica el cap de setmana. Alhora, el consum de cànnabis va associat també a un ús abusiu d’alcohol.

Entre els nois (84%) i noies (16%) atesos s’aprecia un increment dels menors d’edat. Si bé la mitjana d’edat és de 18 anys, ha augmentat la franja entre 13 i 17 anys, que ja representa el 44% del total.

Les dades mostren també com es veu afectat el rendiment escolar. En aquest sentit, el 63% dels adolescents han abandonat els estudis (entre aquests, un 58% no ha finalitzat la secundària).

D’altra banda, 1 de cada 3 presenten patologia dual, aquells casos on coexisteix a la vegada un o més consums problemàtics amb altres trastorns psicològics. La desmotivació, episodis de violència, conductes sexuals de risc així com el deteriorament i l’alta conflictivitat en les relacions socials i familiars són característiques que també s’observen en aquests nois i noies.

Sense educació i prevenció, la regulació del cànnabis és insuficient

En l’actual debat sobre l’anomenada “legalització del cànnabis”, i les noves iniciatives com les de l’Ajuntament de Barcelona i altres municipis a fi de regularitzar les associacions i clubs de cànnabis, Projecte Home subratlla la necessitat que els canvis legislatius i normatius vagin sempre acompanyats de mesures preventives eficaces que protegeixin la salut dels col·lectius més vulnerables, especialment els menors i joves amb problemàtiques afegides (fracàs escolar, trastorns psicològics, famílies multi-problemàtiques, residència en zones geogràfiques i barris d’alt risc). Actualment, ni s’apliquen aquests programes preventius ni existeix el compromís polític d’aplicar-los; compromís que requereix d’inversió econòmica i planificació a llarg termini.

Per aquest motiu, Projecte Home se suma a la campanya global de les Nacions Unides per al Dia Internacional, “Escolta, primer”, una iniciativa que reclama més atenció als infants per evitar problemes amb les drogues en un futur. Si apliquem una prevenció continuada que involucri als familiars i al professorat, amb resultats demostrables i centrada en fomentar les habilitats per a fer front als riscs reals de les drogues, podem evitar l’abús de drogues en 2 de cada 3 menors i s’estima així un estalvi social d’almenys 30 vegades la quantitat invertida en prevenció (Oficina de Drogues de Nacions Unides, 2016). Projecte Home realitza programes preventius a escoles catalanes que han arribat a 5.265 beneficiaris el curs escolar 2015-2016.