Entrevista a Carles Mundó: “9 de cada 10 persones que compleixen mesures penals alternatives a Catalunya no tornen a reincidir”

Entrevista a Carles Mundó: “9 de cada 10 persones que compleixen mesures penals alternatives a Catalunya no tornen a reincidir”

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, va visitar el passat 10 d’abril la Comunitat Terapèutica que Projecte Home té a Montcada i Reixac. Acompanyat del director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, va poder visitar les instal·lacions i, sobretot, conèixer de primera mà les experiències i impressions de les persones residents al centre, moltes d’elles amb problemàtiques judicials lligades al consum de drogues.

De quina manera incideixen les addiccions i el consum de drogues en problemàtiques judicials? Quins són els abordatges més adequats per aquest tema?

Des del Departament de Justícia entenem que les addiccions tant poden ser la causa com l’efecte dels problemes que es tinguin amb la justícia. Això mereix una atenció prioritària en l’àmbit judicial i penitenciari. No es tracta de castigar a ningú per haver comès una infracció sinó que la mesura serveixi per a la reinserció de la persona. Programes de tractament de les addiccions faciliten que persones en aquestes situacions puguin superar l’arrel del problema.

Com es valora des del Departament de Justícia l’aplicació de mesures penals alternatives per a persones drogodependents i la seva evolució?

Valorem molt positivament els programes de mesures penals alternatives fins al punt que són la nostra prioritat. Estem convençuts que és la via correcta no només per la suma d’experiències individuals sinó perquè tots els estudis que s’han fet relatius als índexs de no reincidència de les persones que han seguit mesures penals alternatives són molt positius. 9 de cada 10 persones que compleixen mesures penals alternatives a Catalunya no tornen a reincidir. És un índex que ens satisfà i que ens convenç per apostar-hi molt decididament.

“La feina que fan les entitats socials en la reinserció de presos és insubstituïble”

Quin és el paper que poden aportar les entitats socials en el procés de reinserció dels presos?

En la línia d’apostar per les mesures penals alternatives, la feina que fem és compartida amb entitats com Projecte Home per treballar conjuntament en la reinserció. El paper de les entitats socials és insubstituïble. L’administració per si sola no podria assolir els mateixos objectius per més diners que hi dediqués. Les entitats aporten flexibilitat, territorialitat, el voluntariat… És un actiu que de no ser-hi no ens el podríem inventar. Seria una irresponsabilitat no treballar-hi conjuntament.

Recursos com els centres de tractament d’addiccions afavoreixen més la reinserció que seguir tractament dins un centre penitenciari?

Són moments diferents. És difícil generalitzar perquè cada cas és diferent però és evident que en el cas de recursos com el d’aquesta Comunitat Terapèutica, els fets parlen per si mateixos. Poder venir aquí i veure el convenciment de les persones que hi són de que se’n poden sortir… Són exemples concrets i vivències que valen més que mil paraules.

Com valora la visita d’avui a la Comunitat Terapèutica?

He quedat impressionat de com amb tan poc es pot fer tant, del compromís dels professionals i sobretot dels avenços dels usuaris. Impressionat del treball que estan fent tal com m’han explicat ells mateixos: de la feina per conèixer-se a un mateix, ser responsable dels propis actes i tornar a tenir il·lusió per la vida. He pogut veure com persones que la necessiten compten amb una segona oportunitat i les ganes que tenen d’aprofitar-la.