Entrevista a Cristina Cañamares, del Servei Jurídic i Penal: “Creiem en la reinserció i en les mesures alternatives a l’empresonament”

Entrevista a Cristina Cañamares, del Servei Jurídic i Penal: “Creiem en la reinserció i en les mesures alternatives a l’empresonament”

El Servei Jurídic i Penal de Projecte Home ofereix assessorament i acompanyament en l’àmbit judicial per a aquelles persones usuàries de I’entitat que tenen causes obertes així com seguiment per a les que compleixen mesures penals alternatives.

Durant el 2021 aquest servei ha atès a 130 persones, procedents dels diferents programes i serveis de l’entitat; Centre de Dia (25%), Comunitat Terapèutica (23%), Primeres Atencions (17%), Reinserció (13%), Ambulatori (11%), Projecte Jove (8%) i Post-Seguiment (3%). D’aquestes persones, un 92% son homes i un 8% dones.

Per aprofundir en la tasca d’aquest servei hem entrevistat a la responsable del Servei Jurídic i Penal; Cristina Cañamares.

Hola Cristina, pots parlar-nos una mica de la teva experiència en el camp jurídic associat a les addiccions?

Si, encantada! Soc llicenciada en Dret per l’UAB i graduada en Criminologia per la UOC, també vaig cursar a la  UAB el Postgrau en Criminalista i el Postgrau de Policia Científica i Intel·ligència Criminal en l’especialitat de Conseller en Documentoscòpia i Perícia Judicial en Propietat Intel·lectual i Industrial.

Vaig començar a treballar com a professional a Projecte Home Catalunya el març de 2017, després de 2 anys com a voluntària i estudiant en pràctiques del servei jurídic. La feina que faig a l’entitat em permet aplicar els meus coneixements de Dret a nivell de lleis, però la Criminologia em dona la perspectiva necessària per poder comprendre millor cada cas i poder abordar i treballar per donar una resposta més completa a les necessitats judicials i socials.

En el cas de persones amb addicions i problemàtica legal cal tenir una visió més general, tenint en compte no només les causes, el tipus de delicte i el temps de condemna, sinó també la part més psicològica, social i laboral. Veure la persona com un tot, i no només com algú que ha comès un delicte. Per mi la criminologia aporta aquesta part més social i humana a la meva tasca.

A nivell terapèutic serveix també per identificar les mancances que poden estar afectant al comportament o situació de la persona, i això ens dona les eines per treballar perquè la seva reinserció sigui més complerta.

 

Podries explicar-nos què és el Servei Jurídic i Penal?

Projecte Home Catalunya posa a disposició de les persones en tractament la possibilitat d’utilitzar aquest servei. La finalitat, no és la defensa davant els tribunals, sinó l’assessorament i acompanyament en els aspectes judicials a aquelles persones en tractament que ho puguin necessitar.

S’ha de tenir en compte que la problemàtica legal que tenen algunes de les persones a les que atenem, afecta de forma directa al seu procés terapèutic. Per aquest motiu, tant les persones usuàries com els companys professionals han de ser coneixedors d’aquestes problemàtiques associades al consum ja que afecten al procés de reinserció. Treballar-ho com un tot i de forma conjunta augmenta les probabilitats d’èxit en el tractament. La meva tasca consisteix, per tant, en posar al servei de l’entitat, tant de les persones usuàries com dels companys professionals, els meus coneixements jurídics i criminològics per tal d’ajudar a comprendre la situació de les persones amb causes judicials.

Al mateix temps, també es realitza una coordinació i col·laboració amb altres professionals del dret per tal de poder donar una resposta complerta a les dificultats jurídiques en les que es puguin trobar les persones en tractament.

Des del departament jurídic també treballem, conjuntament amb professionals de l’àmbit judicial, la possibilitat de poder coordinar l’aplicació de mesures penals alternatives a totes aquelles persones en tractament que hagin estat condemnades.

La finalitat és minimitzar les conseqüències de l’entrada o l’estada a presó optant per mesures més resocialitzadores.

Què s’ofereix a les persones que necessiten aquesta ajuda?

Oferim el següent:

  • Entrevistes d’assessorament jurídic i penitenciari a aquelles persones en tractament o en primeres entrevistes que ho sol·licitin.
  • Elaboració d’informes per causes judicials obertes o pel control i seguiment de les causes ja sentenciades amb condemna de mesures penals alternatives.
  • Coordinació i seguiment amb diferents professionals per l’aplicació de mesures penals alternatives (advocats/des, departament de justícia, serveis penitenciaris, etc.)
  • Col·laboració amb professionals del dret per possibles derivacions de casos per representació davant els tribunals.

 

Quin és el principal objectiu?

El principal objectiu del departament és assessorar a les persones amb causes judicials per tal que es responsabilitzin de les seves accions, ja que això també forma part del procés de reinserció. Es treballa perquè prenguin consciència de les conseqüències dels seus actes, però que ho puguin fer acompanyats. Creiem en la reinserció social i en les mesures alternatives a l’empresonament, i treballem per aquest model de tractament. Les persones amb addiccions pateixen una estigmatització major si tenen antecedents penals, per aquest motiu cal donar un acompanyament global per aconseguir que aquesta situació es minimitzi  i tinguin l’oportunitat d’una reinserció real.

 

Tothom pot accedir al Servei Jurídic i Penal?

És un servei que s’ofereix a totes les persones que estan fent un procés a l’entitat, per donar-los un assessorament més complert, tot i que també es fa molt assessorament a persones que encara no han començat el procés, perquè les seves necessitats o urgències judicials ho requereixin així. A vegades arriben persones amb una problemàtica penal associada des del principi, i s’han de fer assessoraments previs a l’ingrés, coordinant-nos amb l’equip terapèutic, els serveis penitenciaris i/o el seu representant legal.  

A vegades no es tracta de delictes penals,  però si factors judicials a conseqüència de l’addicció, com sancions administratives, deutes per impagaments o problemes de custòdia de fills, insolvència o problemes laborals.

Solucionar aquestes problemàtiques és clau per proporcionar l’estabilitat que la persona necessitarà durant el procés per superar l’addicció.

Reprodueix vídeo