Jessica Farias, nova responsable de la comissió de gènere: “El nostre objectiu és facilitar l’accés i adequar els programes de tractament per a les dones”

projecte home

Jessica Farias, nova responsable de la comissió de gènere: “El nostre objectiu és facilitar l’accés i adequar els programes de tractament per a les dones”

Aquest mes de novembre, Jessica Farias Gómez adopta la responsabilitat de la Comissió de Gènere de l’Entitat, liderada anteriorment per Neus Canals. Jessica Farias, terapeuta amb 17 anys d’experiència a Projecte Home Catalunya, coordinarà una comissió que té com a missió promoure la inclusió de les dones amb addiccions i millorar la seva accessibilitat als programes de tractament.

La Comissió de Gènere de Projecte Home Catalunya compta amb un grup transversal format per persones treballadores de diversos equips de l’entitat i que s’encarreguen de coordinar i supervisar les actuacions que en el conjunt de l’entitat es fan per promoure la inclusió de les dones amb addiccions i millorar la seva accessibilitat als programes de tractament. La comissió està formada per Cristina Cañamares, Joan Mercader i Jessica Farias.

Els delegats i delegades de la comissió són la Xènia Mira (Comunitat Terapèutica), Joan Mercader (Projecte Jove), Rebeca Hernandez (Centre de Dia),  Miguel Luna (Ambulatori Barcelona), Marta Saún (Tarragona), Miriam Masmiquel (Reinserció) i Cristina Iglesias (Lleida).

Entre els diferents objectius de la comissió, trobem:

  • Facilitar l’accés i habilitar el funcionament dels programes a col·lectius especialment vulnerables com les mares amb fills a càrrec, dones víctimes de violència de gènere, dones recluses, treballadores del sexe o dones sense llar amb greus trastorns mentals.
  • Prevenir les actituds masclistes entre els homes usuaris i acompanyar les seves parelles.
  • Formar els professionals de l’entitat per a una intervenció que tingui en compte la perspectiva de gènere.
  • Incrementar la difusió i sensibilització social sobre la invisibilització i l’estigma de les dones amb addiccions.
 
 

Per aprofundir en la tasca d’aquest grup hem entrevistat a Jéssica Farias, actual responsable de la comissió.

1. Hola Jessica, podries explicar-nos quin és el teu paper a Projecte Home Catalunya?

Encantada! Sóc Psicòloga Sanitària i vaig començar a Projecte Home com a voluntària l’any 2004. Un any després vaig passar a formar part de l’equip terapèutic. Des de llavors he treballat en els diferents programes de tractament i actualment estic al servei de primeres entrevistes.

Aquestes entrevistes són la primera presa de contacte amb les persones que demanen ajuda a l’entitat, i serveixen per evaluar la situació personal de l’usuari/a i fer un diagnòstic inicial per valorar en quin programa encaixa aquella persona, amb uns objectius adaptats per a cada cas. Treballem els diferents aspectes que afecten a la persona: la conducta addictiva, la salut física i mental, les emocions, la relació amb la família, el gènere, la sexualitat o la formació acadèmica i laboral, entre d’altres.

Treballem amb la convicció que la reinserció social és possible i que la persona és l’eix fonamental de la seva recuperació, i treballem amb un abordatge biopsicosocial i tractament adaptat perquè la persona pugui fer un procés de creixement personal i autorealització.

2. Quines accions es duen a terme a la comissió de gènere?

Realitzem accions en tres camps. En el tractament de les persones usuàries, amb el reforç del treball en xarxa i atenció als col·lectius especialment vulnerables, la inserció sociolaboral específica per a dones, la prevenció de la violència de gènere amb els homes usuaris o l’ atenció a les parelles dels homes usuaris. En l’equip intern de professionals, amb mesures com el pla d’igualtat, el protocol d’assetjament sexual o la guia de llenguatge no sexista. I per últim, en la difusió i sensibilització, amb un cicle anomenat ‘Xerrades de dones i per a dones’ i activitats especials pel Dia Internacional de les Dones o el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

3. Quins seran els teus objectiu com a responsable de la comissió?

El meu objectiu és continuar amb la feina que s’ha anat impulsant en els últims anys a la comissió, que al cap i a la fi és fruit d’un treball en equip. Volem generar espais per a la contínua millora en temes de gènere. També seguir amb la formació i sensibilització en els diferents àmbits de l’entitat des de la perspectiva de gènere. No només aplicat als diferents programes terapèutics amb usuaris i usuàries, sinó també amb tot l’equip de professionals que conformen Projecte Home.

De les persones ateses el 2020 a Projecte Home només el 15,1% eren dones, així que cal treballar per donar visibilitat als problemes de les dones amb una conducta addictiva. La realitat és que hi ha diferències de gènere: entre les dones predomina el consum d’alcohol i una tendència a iniciar el tractament en una edat més avançada, i per tant es troben en situacions més greus de salut física i mental, i també d’exclusió social. Les dones amb addiccions afronten dificultats afegides; situacions de més dependència econòmica, menys suport familiar, més estigma social i més invisibilitat que els homes.