La Fundació FC Barcelona col·labora en la lluita contra les addiccions entre els joves

La Fundació FC Barcelona col·labora en la lluita contra les addiccions entre els joves

La Fundació Futbol Club Barcelona i Projecte Home Catalunya han presentat el dilluns 7 d’octubre un acord que aposta per l’esport com a eina per a lluitar contra les addiccions entre els joves. Gràcies a aquest conveni es fomentarà la pràctica esportiva entre els usuaris del centre d’atenció i tractament per adolescents i joves d’entre 13 i 23 anys amb consum problemàtic d’alcohol, altres drogues i noves tecnologies.

L’acord s’ha presentat a les instal·lacions que Projecte Home té a Montgat. En la signatura del conveni hi han participat Ramon Pont, vicepresident de la Fundació FC Barcelona, Antoni Tombas, patró de la Fundació FC Barcelona, Luis del Olmo, periodista i un dels fundadors de Projecte Home Catalunya i Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya.

‘FutbolNet’, esport i valors

La primera activitat que es realitza gràcies a aquest conveni és ‘FutbolNet’, un projecte de reeducació a través de l’esport que ja s’ha començat a posar en pràctica entre els nois i noies de 13 a 18 anys usuaris de Projecte Home. Aquesta activitat consisteix en treballar qüestions com ara el treball en equip, la confiança, la responsabilitat o la igualtat de gènere a través de la pràctica del futbol. Una vegada a la setmana, aquests nois i noies juguen a futbol amb normes com ara que perquè un gol sigui vàlid la pilota ha d’haver passat abans pels peus d’una noia. L’objectiu és posar de relleu els valors treballats i utilitzar el futbol com una eina més de reflexió en el procés terapèutic.

La col·laboració entre la Fundació FC Barcelona i Projecte Home té com a objectiu fomentar alternatives d’oci saludable a través de l’activitat esportiva, una eina provadament eficaç per a reduir l’abús de drogues i altres addiccions. L’acord també vol aprofitar la força de l’esport i del club blaugrana per promoure els valors positius entre els adolescents i joves, també en aquells en situació de risc d’abús de drogues.

1.200 processos de tractament a adolescents i joves

Des de l’any 2001, data de l’inici del programa terapèutic i educatiu per a adolescents i joves, 1.200 nois i noies han participat en aquest procés de tractament. Aquest programa, que es porta a terme també amb la família dels nois i noies amb problemes d’addiccions, té com a objectiu reforçar el seu procés educatiu per tal de potenciar els seus propis recursos i habilitats personals. Les dades que engloben els dotze anys de vida del programa mostren que un 84% dels usuaris del programa són nois i un 16% són noies, mentre que l’edat mitjana dels seus participants és de 19,2 anys. Per substància principal de consum, preval el cànnabis amb un 50% dels casos, seguit per la cocaïna (36%), l’alcohol (5%), l’heroïna (2%), altres drogues (6%) i altres addiccions (2%).

Una relació amb història

No és la primera vegada que la Fundació FC Barcelona col·labora amb Projecte Home Catalunya a favor de la lluita contra les addiccions. De fet, l’any 1993 el club blaugrana va ser l’impulsor del primer partit DROGAS NO, celebrat al Camp Nou per conscienciar dels riscs del consum de drogues entre els joves i recaptar fons per a la creació d’un centre de tractament a Catalunya. Aquests fons van permetre la creació el 1995 de Projecte Home Catalunya i del seu primer centre, situat a Montgat. Posteriorment, el Camp Nou va acollir en dues ocasions més (1999 i 2000) el partit DROGAS NO.

Pots veure totes les fotos de l’acte de presentació en el següent enllaç.

Clica aquí per veure la notícia del TN Vespre de TV3 sobre l’acord.

Clica aquí per veure el reportatge del programa “La Setmana” de La Xarxa de televisions locals.