La VIII Jornada de Drogodependències reflexiona sobre el futur de l’abordatge de les addiccions

La VIII Jornada de Drogodependències reflexiona sobre el futur de l’abordatge de les addiccions

Un any més, l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) ha acollit la Jornada de Drogodependències, que en la seva vuitena edició ha portat per títol “L’abordatge de les addiccions a Catalunya: una mirada de futur”. L’objectiu, coincidint amb els recents 20 anys de Projecte Home, ha estat fer una reflexió sobre les estratègies de prevenció i tractament de les addiccions d’aquestes últimes dues dècades així com buscar perspectives de futur en aquests àmbits.

Organitzada per Projecte Home Catalunya i la Universitat de Barcelona, la VIII Jornada de Drogodependències ha comptat amb el conseller de Salut, Toni Comín, per a la inauguració. Comín ha insistit en la importància d’abordar les causes socials que hi ha darrere problemes de salut com les addiccions i ha fet èmfasi també en algunes conseqüències, recordant que els accidents de trànsit sota els efectes de l’alcohol són la primera causa de mortalitat a Catalunya entre els joves de 16 a 25 anys. La diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, també ha participat en la inauguració i ha destacat la necessitat de treballar en la prevenció per disminuir la permissivitat social i produir un canvi en la baixa percepció de risc. També han pres part en la inauguració el vicerector de Política Acadèmica, Estudiants i Qualitat de la UB, Gaspar Rosselló; així com la presidenta del Patronat de Projecte Home Catalunya, Conxita Solé; i el director de Projecte Home, Oriol Esculies.

La jornada ha constat d’una ponència introductòria a càrrec d’Albert Sabatés, director de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, titulada “Ciència i caritat: una mirada provocativa” i presentada per la periodista d’Onda Cero, Begoña del Pueyo. Han seguit a la ponència dues taules rodones. La primera, centrada en “Drogues, salut i realitats socials”, moderada per Carme Iniesta, responsable de Programes per a l’Autonomia i la Inserció Social de la Generalitat de Catalunya, i que ha comptat amb la intervenció d’Ana Adán, professora titular del Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica de la Universitat de Barcelona; Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, i Sònia Fuertes, vicepresidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i subdirectora de l’àrea d’Inserció Social de la Fundació Salut i Comunitat. La segona taula rodona, titulada “Apoderant una nova generació”, ha comptat amb Jaume Larriba, director tècnic de l’Associació Promoció i Desenvolupament Social (PDS); Jordi Bernabeu, psicòleg del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers, Anna Sison, psicòloga clínica i terapeuta familiar de la Subsecció d’intervenció de drogodependències del Centre SPOTT, i ha estat moderada per Cristina Delgado, coordinadora dels programes de prevenció de Projecte Home Catalunya.

15/04/2016 VIII Jornada de Drogodependències VIII Jornada