Reconeixement a la UB amb motiu de la X Jornada de Drogodependències

Reconeixement a la UB amb motiu de la X Jornada de Drogodependències

L’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) va acollir el divendres 30 de novembre la X Jornada de Drogodependències, un esdeveniment coorganitzat per desè any consecutiu entre la UB i Projecte Home Catalunya per tal d’apropar el fenomen de les addiccions a la comunitat universitària.

El públic assistent va omplir l’espai d’una jornada que portava per títol “Valors, salut i addiccions en la Catalunya del futur”, amb l’objectiu de reflexionar i donar respostes als reptes i amenaces de l’àmbit de les addiccions en els propers anys a casa nostra.

La inauguració de l’acte va comptar amb la participació del rector de la UB, Joan Elias,a qui dos usuaris de Projecte Home van entregar una placa de reconeixement a la gran col·laboració de la UB durant aquestes deu jornades. Van acompanyar al rector a la taula inaugural Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, Iolanda Moragues, cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, Maria Assumpta Rivera, cap del Servei d’Atenció a l’Estudiant de la UB i Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya.

Tot seguit, va iniciar una ponència inicial doble que va començar el catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la UB, Jordi Matas, i que va acabar el mencionat Joan Colom. La periodista Begoña del Pueyo, especialitzada en l’àmbit de les addiccions, en va ser la presentadora.

La primera taula rodona, amb el nom de ‘Som efectius en l’abordatge de les addiccions?’, va comptar amb la participació de Lucía Goberna, membre de Dianova International i vicepresidenta del Comitè d’ONG de Viena sobre Drogues (VNGOC)  per parlar de ‘Polítiques de drogues i incidència global’; amb Jaume Larriba, director tècnic de Promoció i Desenvolupament Social (PDS) que es va centrar en ‘Joves, prevenció i campanyes’, i finalment amb Oriol Esculies, director de Projecte Home que va fer un anàlisi de l’estat actual del ‘Tractament i la reinserció social’ de les addiccions a Catalunya. Ana Adan, professora titular del departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la UB, va fer de moderadora de la taula.

Per acabar la jornada, a la segona taula rodona es va qüestionar ‘Quines són les problemàtiques emergents en l’àmbit de les addiccions?’. Hi van intervenir Jordi Bernabeu, psicòleg del CAS Bages de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, parlant de ‘Tecnologies i noves addiccions’; Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran per fer una ponència basada en ‘Envelliment de la població’, i Lara Grau, coordinadora de la Secció d’Addiccions i Patologia Dual de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, que va parlar de la relació entre ‘Salut mental’ i addiccions. Sònia Fuertes, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) va ser l’encarregada de moderar la taula.