L’enquesta EDADES confirma les diferències de gènere en el consum de drogues i altres conductes addictives

L’enquesta EDADES confirma les diferències de gènere en el consum de drogues i altres conductes addictives

El Plan Nacional Sobre Drogas, òrgan depenent del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, ha publicat una nova edició de l’Enquesta sobre Alcohol i altres Drogues a Espanya (EDADES) 2017-2018, una mostra sobre el consum de la població espanyola d’entre 15 i 64 en els últims dos anys.

Entre el conjunt de les dades presentades, destaca les diferències entre homes i dones pel que fa al consum de drogues així com l’abús d’altres conductes addictives. D’aquesta manera, prenent l’interval dels últims dotze mesos, el percentatge de consum dels homes és major en alcohol (81,3/69,2%), cànnabis (15,4/6,6%) o cocaïna (3,4/1%) mentre que en les dones preval el consum d’hipnosedants (14,1/8,1%) o el d’analgèsics opioides (7,4/5,9%).

Les diferències entre gènere s’observen també en les dades sobre addiccions comportamentals. Així, es veu que entre els homes prevalen els casos de joc problemàtic (0,8/0,1%) i trastorn del joc (0,5/0,1%), un grau encara més sever. Pel que fa a l’ús del joc online amb diners, el percentatge és del 5,8% dels homes i l’1,2% de les dones, destacant sobretot els homes de 15 a 34 anys que juguen a les apostes esportives. On no s’observen diferències significatives és en l’ús compulsiu d’internet, que presenten el 2’9% de les persones entre 15 i 64 anys (3,1% dels homes i 2,8% de les dones). En aquest cas, sí que destaca que fins el 9,5% de la població entre 15 i 24 anys en fan un ús compulsiu.

Pots consultar la presentació de l’estudi en aquest enllaç