Com millorar la informació sobre drogues i altres addiccions?

Com millorar la informació sobre drogues i altres addiccions?

Barcelona, 5 d’abril: Projecte Home Catalunya ha presentat la Guia d’estil periodístic ”Com millorar la informació sobre drogues i altres addiccions?”, elaborada per l’Asociación Proyecto Hombre amb l’objectiu d’ampliar i millorar la informació en matèria de drogodependències dels professionals dels mitjans de comunicació.

  • Benvinguda a càrrec de Ramon Font Bové, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya [CAC] (al centre de la imatge)
  • Presentació de la guia a càrrec d’Oriol Esculies, director de Projecte Home
  • Clausura de l’acte a càrrec de Carme Figueres i Siñol, consellera del CAC

Descarrega’t la guia aquí.

La Guia s’inicia amb una descripció de la situació de les drogodependències a Espanya. Posteriorment aborda la importància de les paraulesEl llenguatge juga un important paper en la transmissió de valors, per això és tan important escollir correctament la terminologia adequada”. La Guia també incideix en la importància de les imatges que acompanyen aquestes informacions, i assenyala la conveniència de comptar amb les persones amb problemes d’addicció com a font d’informació.   Finalment,  la Guía aporta un resum pràctic que en realitat és un esquema de pràctiques que Projecte Home recomana aplicar i altres a les que no és convenient recórrer a l’hora de generar notícies sobre addiccions, així com un glossari de termes.

Dades del Plan Nacional Sobre Drogas (Enquesta domiciliaria sobre alcohol i drogues a Espanya, 2009/2010)

  • L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida (79%) i el cànnabis és la droga il·legal més consumida (11%).
  • Policonsum: la meitat dels consumidors de substàncies psicoactives realitzen consum de 2 o més substàncies. En el 90% està present l’alcohol.
  • Es mantenen estables el consum d’alcohol, tabac i cànnabis.
  • Augmenten els consums intensius d’alcohol: borratxeres i afartaments (binge drinking).
  • El consum d’hipnosedants és clarament major en dones.
  • Disminueix el consum de cocaïna.
  • El consum d’heroïna, èxtasis, amfetamines, al·lucinògens e inhalables volàtils sense canvis significatius i a nivells baixos.

L’acte ha comptat amb testimonis d’usuaris i familiars en tractament a Projecte Home que han ofert les seves històries de vida als mitjans interessats.

La roda de premsa s’ha realitzarà al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que és  l’autoritat independent de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya. Té com a finalitat vetllar pel compliment de la normativa aplicable als prestadors de serveis de comunicació audiovisual, tant els públics com els privats.

Podeu llegir la notícia aquí:

Consell de l’Audiovisual de Catalunya

ADN