Projecte Home celebra el seu 20è aniversari amb un acte amb 800 persones

Projecte Home celebra el seu 20è aniversari amb un acte amb 800 persones

L’ONG per les addiccions Projecte Home Catalunya compleix 20 anys des que el 27 de novembre de 1995 va iniciar la seva activitat en favor del tractament i la prevenció de les addiccions a Catalunya. L’entitat ho ha celebrat aquest dissabte 28 de novembre amb un gran acte festiu al Poliesportiu Municipal de Montgat que ha comptat amb la presència de 800 persones i ha estat presidit pel conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz.

Lliurament de reconeixements

En l’acte de celebració del XXè Aniversari s’han lliurat una sèrie de reconeixements a col·lectius i persones que han estat claus durant aquests 20 anys. En primer lloc, s’ha reconegut el paper d’usuaris i familiars i el del primer equip de professionals que va tenir l’entitat, encapçalat per Albert Sabatés. Seguidament, s’ha fet una distinció a voluntaris i col·laboradors, representats per África Cabezón i Roser Viure, respectivament. D’altra banda, s’ha reconegut el paper del Patronat de Projecte Home, representat per Maria Rosa Muñoz, Tomeu Català i Sor Núria Andreu, en nom de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. També s’ha distingit el paper de la societat civil, representada pels membres fundacionals de Projecte Home, Baltasar Garzón i Luis del Olmo. Finalment, s’ha entregat un darrer reconeixement a les institucions públiques. L’han recollit el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i la diputada delegada de Benestar Social, Maite Fandos. Per últim, ha acabat l’acte amb la lectura del Manifest del XXè Aniversari a càrrec de cinc persones rehabilitades al llarg d’aquests anys.

20.000 persones ateses en un context canviant

En aquests 20 anys, Projecte Home ha atès a 20.000 persones amb drogodependències i altres conductes addictives mentre que més de 40.000 han participat en accions de prevenció. L’organització ha anat adaptant progressivament la seva atenció a la variable realitat de les addiccions a Catalunya.

Així, el 1996 el perfil tipus d’usuari era el d’un home de 29 anys i amb problemes de consum d’heroïna. Les últimes dades, del 2014, mostren que avui dia el perfil tipus segueix sent un home però que la mitjana d’edat ha augmentat fins als 38 anys i que l’alcohol i la cocaïna són les substàncies més consumides.

Tot i ser clarament la substància majoritària als inicis, l’heroïna ha anat minvant com la droga més consumida entre els usuaris adults. D’aquesta manera, ha passat de ser la substància de consum principal del 79% dels usuaris en tractament el 1996 a tan sols un 8% el 2014. Concorda amb aquesta dada el descens de la incidència del VIH, que el 1996 afectava al 31% dels usuaris i el 2014 és del 7%.

L’alcohol ha seguit la línia inversa. El 1996 només era la droga de referència pel 4% dels usuaris mentre que el 2014 ja ho és pel 40% de les persones en tractament, sent la substància principal de consum per primera vegada en aquests 20 anys. L’augment de l’alcohol respon, entre d’altres, a la major acceptació social que té el seu consum i també al fet que és la substància més accessible i econòmica.

La cocaïna, que el 1996 era la substància majoritària només del 9% dels usuaris, va créixer ràpidament i ha estat molt anys la droga més problemàtica i que més demandes d’ajuda ha provocat. En consonància amb el descens de l’heroïna, la prevalença de la cocaïna va pujar fortament en els anys de bonança econòmica i, posteriorment, ha anat minvant coincidint amb la crisi econòmica. Així, en els últims anys ha anat baixant progressivament tot i que segueix sent la substància de consum principal pel 39% de les persones en tractament a Projecte Home.

1.343 adolescents i joves atesos

Des de 2002, any en què va entrar en funcionament el programa Projecte Jove, l’entitat ha atès a 1.343 adolescents i joves amb problemes d’addiccions, un tipus de col·lectiu que necessita una atenció específica i entre el qual la substància de consum més problemàtica ha estat cada vegada més el cànnabis. Així, mentre que el 2002 un 49% dels adolescents i joves atesos ja ho eren per addicció al cànnabis, el 2014 la xifra ha augmentat fins el 73%. En el sentit invers, la cocaïna ha passat, per exemple, de ser la droga de referència del 55% dels usuaris adolescents i joves el 2005 a ser-ho només del 10% el 2014.

Nous programes i serveis per arribar a més persones

Projecte Home compta des de fa anys amb centres a Montgat, Montcada i Reixac i Barcelona, que ofereixen diverses opcions tant de tractament residencial com ambulatori. A més, des de fa dos anys l’organització ha iniciat un procés d’ampliació de la seva acció a Catalunya amb l’obertura de nous serveis. D’aquesta manera, s’ha creat el Servei d’Atenció de les Addiccions de Tarragona-Terres de l’Ebre, amb seus a les ciutats de Tarragona i Tortosa, així com el Servei d’Atenció de les Addiccions de Lleida, situat a la localitat de Tremp. En aquest procés, el proper objectiu és obrir un nou espai d’atenció a Girona. D’altra banda, en el darrer any, s’han obert també nous serveis com un menjador social al centre de Montgat i una botiga de Roba Amiga que té com a objectiu oferir llocs de treball a persones rehabilitades.