Projecte Home defensa les polítiques i tractaments d’addiccions basats en drets humans davant les Nacions Unides

Projecte Home defensa les polítiques i tractaments d’addiccions basats en drets humans davant les Nacions Unides

La Asociación Proyecto Hombre ha estat present un any més en la 64a edició de la Comissió d’Estupefaents de Nacions Unides (CND). En aquesta ocasió, Proyecto Hombre ha tingut una especial participació en liderar un esdeveniment amb el suport de la Unió Europea i impulsat pel Fòrum de la Societat Civil sobre Drogues. Aquest Side Event s’ha celebrat avui sota el títol: “Promoure polítiques i intervencions de drogues basades en l’evidència i encarnades en els drets humans a Europa”. Hi han participat: la Unió Europea, Portugal, Espanya, el Consell d’Europa i el Fòrum de la Societat Civil sobre Drogues.

Amb aquest esdeveniment es vol destacar la necessitat de garantir els drets humans de les persones amb problemes d’addicció al món. A més, s’ha subratllat que els tractaments per a superar addiccions, com els de Proyecto Hombre, són cada vegada més efectius. Per a Proyecto Hombre és clau ser present un any més en la CND de Nacions Unides, ja que és “el fòrum internacional més important per a intentar frenar el problema de les drogues al món”, explica Oriol Esculies, delegat internacional de la Asociación Proyecto Hombre. “Aquí es plantegen les millors estratègies en tractament i prevenció perquè milers de persones que pateixen addiccions puguin recuperar-se i integrar-se en la societat”, afegeix.

Edith Hofer, en nom de la Comissió Europea (UE), ha subratllat la importància de l’avaluació com un element central per a desenvolupar qualsevol acció política, ja que “proporciona els paràmetres d’efectivitat i rellevància de les polítiques dutes a terme, a més de servir com a guia en futures polítiques de drogues”. Per part seva, el delegat del Plan Nacional sobre Drogas, Joan R. Villalbí, ha indicat que els principals reptes als quals s’enfronten són: “comprendre i mesurar els problemes, identificar programes i intervencions efectives, provar-les i avaluar-les, i assegurar que aquestes arribin a tothom”.

Durant l’esdeveniment també s’ha parlat sobre com ha afectat el Covid-19 a les persones amb addicció. En aquest sentit, Joan R. Villalbí ha assenyalat que moltes persones amb addicció són persones sense llar i, habitualment, es veuen excloses d’uns certs serveis socials, com ara albergs. “A causa del confinament, la pressió va fer que sorgissin dues opcions: una major flexibilitat en les normes d’accés (amb suport extern de serveis d’addiccions) i instal·lacions específiques per a usuaris de substàncies”, apunta Villalbí. Segons Péter Sárosi, director executiu de Rights Reporter Foundation, les persones amb addicció a la presó és un dels col·lectius més vulnerables durant la pandèmia per Covid-19 i “un dels grans oblidats, que, des de l’inici del confinament, ha vist limitats els seus drets bàsics com a accés a assessoria legal, famílies i fins i tot a productes bàsics d’higiene i alimentació”.

Aquest esdeveniment s’emmarca en la nova Estratègia de Drogues 2021-2025 aprovada per la UE amb un enfocament en drets humans. Tal com s’hi recull: “els drets humans són universals, inalienables, indivisibles, interdependents i interrelacionats, també en el context de la política en matèria de drogues, l’ajuda al desenvolupament, l’assistència sanitària i la justícia penal”. Al seu torn, el Consell d’Europa ha adoptat una resolució sobre polítiques de drogues basada en drets humans, mentre que el Grup Pompidou aspira a donar més rellevància als drets humans en les seves línies de treball.

Aquest Side Event ha estat promogut pel Fòrum de la Societat Civil sobre Drogues, que es compon de 45 organitzacions de la societat civil, les quals han impulsat la necessitat d’elaborar polítiques de drogues i tractaments basats en l’evidència i els drets humans a nivell nacional, regional i internacional.

Recuperació durant la pandèmia per Covid-19

La Asociación Proyecto Hombre també ha estat present dos altres esdeveniments paral·lels. D’una banda, el dilluns 12, Anna Ollo, assessora tècnica de la Asociación Proyecto Hombre, va participar en el side event: “Aprendre de la crisi – Recuperació durant la pandèmia per Covid-19”, organitzat per EURAD. Ollo va parlar sobre l’adaptació a la qual s’han sotmès les persones amb problemes d’addicció en tractament durant la crisi del Covid-19, així com les i els professionals dels centres de Proyecto Hombre.

Per a Proyecto Hombre aquest esdeveniment té especial importància davant la situació de pandèmia que es viu des de fa un any. No sols els centres de Proyecto Hombre s’han adaptat per a donar resposta a les persones amb problemes d’addicció, sinó que han implementat nous sistemes per a optimitzar les vies de comunicació amb les persones ateses i les seves famílies. En aquest sentit, les dades de l’Informe de l’Observatori del perfil de la persona amb problemes d’addicció en tractament en Proyecto Hombre confirmen l’especial vulnerabilitat d’aquestes persones, especialment durant la crisi del COVID-19.

L’esport per a prevenir l’ús de substàncies

D’altra banda, Begoña Gómez del Campo, tècnica de projectes i incidència internacional de la Asociación Proyecto Hombre, ha participat avui en l’esdeveniment paral·lel “Contribució de l’esport i intervencions basades en esport per a prevenir l’ús de substàncies: revisant l’evidència”, organitzat per UNODC. Gómez del Campo ha exposat els casos de bones pràctiques en esport dutes a terme en els centres de Proyecto Hombre Catalunya i Marbella.

Gómez del Campo va explicar els beneficis de l’esport per a la salut física i mental, sobretot durant l’etapa de desenvolupament juvenil i en els processos de recuperació d’addiccions. Així mateix, va indicar que a través de l’esport “es pot treballar en valors i actituds prosocials, que afavoreixen la inserció social”. Al seu torn, des de Proyecto Hombre es va instar a realitzar avaluacions que confirmin l’evidència d’aquestes pràctiques.

La Asociación Proyecto Hombre, que des de 2007 és ONG de caràcter consultiu especial davant el Consell Econòmic i Social de Nacions Unides (ECOSOC), amplia cada any la seva participació en la Comissió d’Estupefaents de Nacions Unides.