Projecte Home inaugura “Tu tens la clau”, una exposició itinerant de prevenció de drogues a biblioteques públiques de la demarcació de Lleida

Projecte Home inaugura “Tu tens la clau”, una exposició itinerant de prevenció de drogues a biblioteques públiques de la demarcació de Lleida

El Casal Cultural de Tremp ha acollit aquest dilluns 19 d’abril la inauguració de l’exposició “Tu tens la clau”, una mostra que durant el 2021 recorrerà quatre biblioteques de la demarcació de Lleida. L’exposició, elaborada i impulsada per l’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya – Central de Biblioteques de Lleida, té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues. La mostra compta també amb la col·laboració de la Paeria de Balaguer, l’Ajuntament de Tremp i la Diputació de Lleida. Es tracta de la tercera edició d’una exposició que el 2019 ja va recórrer diverses biblioteques de les Terres de l’Ebre i que el 2020 va fer el mateix en biblioteques del Camp de Tarragona.

A la inauguració a Tremp hi ha assistit la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el delegat territorial de Cultura, Miquel Àngel Cullerés; l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; i el vicepresident segon del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona, entre d’altres càrrecs. Per part de Projecte Home Catalunya hi era present el seu director, Oriol Esculies.

La comissària de l’exposició i directora del Servei d’Atenció de les Addiccions de Projecte Home a Lleida, Sònia Font, ha explicat que la voluntat de l’exposició és “fer reflexionar als joves sobre qüestions com ara les emocions, els valors o la comunicació, que poden incidir en l’abús de drogues”, i ha remarcat que de forma expressa l’exposició no parla explícitament de drogues en els seus continguts. Per tal d’arribar als joves, s’organitzaran visites guiades amb els instituts i centres escolars dels municipis que visiti aquesta mostra.

L’exposició “Tu tens la clau” restarà a Tremp fins el proper 21 de maig. Més endavant, farà parada a Balaguer; on es podrà veure a la Paeria entre el 24 de maig i el 25 de juny; a Solsona, a la Biblioteca Carles Morató entre el 4 i el 29 d’octubre; i a Les Borges Blanques, a la Biblioteca Marquès d’Olivart entre el 2 i el 30 de novembre.

Les claus per a una vida més plena, evitant el consum de drogues

L’exposició sorgeix de la necessitat de treballar en la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues, sobretot entre els adolescents i joves. L’última enquesta ESTUDES 2018/2019, del Ministeri de Sanitat, indica que en el darrer any un 77,5% de les noies i un 74,1% dels nois de 14 a 18 anys va beure alcohol, un 38,5% i un 31,4%, respectivament, va fumar tabac mentre que un 25,9% de les noies i un 29,2% dels nois, cànnabis. D’altra banda, el 20% dels nois i noies va fer un ús compulsiu d’internet.

Per abordar aquestes qüestions, l’entitat ha dissenyat una exposició que en lloc del missatge tradicional que posava el focus en els perills de les drogues, centra l’atenció en una sèrie d’aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l’abús de drogues.

Així, el format de l’exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació.

Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l’exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l’acceptació social, com ara l’abús del consum d’alcohol.

El Servei d’Atenció a les Addiccions de Projecte Home a Lleida

L’exposició “Tu tens la clau” és una activitat de prevenció i sensibilització que complementa els programes de tractament de les addiccions que Projecte Home porta a terme a la demarcació des dels centres que té ubicats a Tremp i a Balaguer. Des d’aquestes dues seus, l’entitat atén cada any a més de 80 persones amb addiccions de les comarques de Lleida, així com els seus familiars, amb diversos programes de tractament que tenen com a objectiu aconseguir la seva reinserció social.