Projecte Home compleix sis anys a les Terres de l’Ebre havent atès a més de 200 persones

Projecte Home compleix sis anys a les Terres de l’Ebre havent atès a més de 200 persones

Projecte Home Catalunya ha celebrat els seus primers sis anys d’actuació a les Terres de l’Ebre des que a finals de 2015 va obrir un Servei d’Atenció a les Addiccions que en aquest temps ha atès a més de 200 persones amb problemes de drogues així com les seves famílies.

Amb un punt d’atenció situat al Centre Cívic Ferreries de Tortosa, gràcies a la cessió de l’espai per part de l’ajuntament de la localitat, Projecte Home Catalunya ha pogut dur a terme una atenció de proximitat a les persones del territori amb addiccions i/o conductes addictives, amb programes de tractament continuats i amb especial atenció a aquelles persones més vulnerables i sense recursos econòmics. El servei ofereix orientació i diagnòstic per adults, joves i adolescents, tractament ambulatori, assessorament a familiars o derivació a altres programes de tractament.

L’objectiu dels programes de tractament no és només deixar el consum de drogues i altres conductes de risc sinó aconseguir la plena reinserció social de les persones, recuperant els seus vincles familiars, socials i laborals per tal de poder a dur a terme una vida autònoma.

Centre Cívic de Ferreries | Tortosa | © Pedro Pegenaute

La cocaïna, la substància més problemàtica

El passat 2021, Projecte Home ha atès a 39 persones amb addiccions de les Terres de l’Ebre així com les seves famílies. El 79,4% són homes i el 20,6% són dones, mentre que la mitjana d’edat se situa als 38,8 anys. 

Pel que fa a la substància principal per la qual es demana ajuda, predomina la cocaïna amb un 49%, la segueixen l’alcohol (33%), el cànnabis (8%), l’heroïna (3%) i altres drogues (2%). D’altra banda, un 5% de les persones que han demanat ajuda a Projecte Home ho han fet per addicció al joc o a les tecnologies. 

Des del Servei d’Atenció a les Addiccions a les Terres s’ha atès aquest 2021 a persones dels municipis d’Alcanar, L’Ametlla de Mar, Amposta, Camarles, Corbera d’Ebre, Deltebre, Freginals, La Sénia, Paüls, Roquetes, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, Tortosa i Ulldecona.  

 

La prevenció i sensibilització, peces claus del projecte 

Des del Servei d’Atenció a les Addiccions a les Terres de l’Ebre es duen a terme també accions de prevenció de drogues, destinades principalment a prevenir l’abús de substàncies i altres conductes de risc entre els adolescents. En aquest sentit, a l’Institut Deltebre es porta a terme el programa Joc de Claus, que s’adreça a l’alumnat de secundària, al professorat i a les famílies, promovent habilitats per a la vida i amb especial atenció a actuar sobre l’abús de les tecnologies de la informació i la comunicació. 

A nivell de sensibilització en l’àmbit de les addiccions, durant el 2019 es va realitzar l’exposició ‘Tu tens la clau’, que va recórrer una dotzena de biblioteques de les Terres de l’Ebre, rebent més de 8.000 visitants en una mostra que parla sobre com és d’important conèixer-nos i enfortir-nos de cara a reduir l’abús de les drogues i altres conductes addictives. L’exposició, que es va estrenar per primera vegada a Terres de l’Ebre, ha seguit itinerant a biblioteques del Camp de Tarragona (2020) i de Tremp i Balaguer (2021).

 

Amb el suport dels col·laboradors

El Servei d’Atenció de les Addiccions a les Terres de l’Ebre compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona, del Consell Comarcal del Baix Ebre i de l’Ajuntament de Tortosa. També compta amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, amb iniciatives com el programa Incorpora per a millorar la integració sociolaboral de les persones en situació d’exclusió social, així com el suport de la Fundació Bosch Aymerich.