“Va, beu-te una copeta que no et passarà res!”

“Va, beu-te una copeta que no et passarà res!”

El consum d’alcohol està molt arrelat a la cultura mediterrània, i les persones que no el consumeixen han d’afrontar sovint preguntes del per què de la seva abstinència o són incitats a beure. Són abstemis o en consumeixen molt esporàdicament en una societat en la que l’alcohol és un convidat protagonista de la majoria d’esdeveniments socials, sent sovint assenyalats per la seva decisió de no prendre’n.

Semblen casos aïllats, però no estan sols. L’última enquesta de consum de drogues del Ministeri de Sanitat, indica que el 22,8% de la població espanyola no ha begut alcohol en els últims dotze mesos. Tot i això, el 93% l’ha provat i n’ha begut almenys una vegada a la vida.

L’enquesta també assenyala que el consum d’alcohol comença al voltant dels 16 anys, i la prevalença del consum en els últims 30 dies és del 63% de la població, mentre que el 8,8% declara haver fet un consum diari d’alcohol.

Tot i que les persones no consumidores representin gairebé el 23% de les persones enquestades a Espanya, i que els riscos de l’abús d’alcohol en la salut siguin ja àmpliament coneguts per la opinió pública, les persones abstèmies sovint són encara vistes com persones amb un comportament anòmal, al marge de la normalitat.

És el cas de la Tamara, una jove de Badalona que simplement no beu alcohol perquè no li agrada, i sempre ha estat abstèmia.

“Faràs el brindis amb aigua? Porta mala sort”, “T’ho passes bé sense beure? Segur que t’ho passaries millor si beguessis”, “Per què no beus?”, “No has begut mai?”, “Alguna vegada t’has emborratxat?”, “Va, beu-te una copeta que no et passarà res”, “Si amb prou feines es nota l’alcohol, prova-ho, ja ho veuràs”

Aquests són alguns dels comentaris que ha rebut la Tamara per la seva decisió de no consumir, i feia que sovint es preguntés perquè la gent no era capaç d’entendre-ho. Amb el temps ja no li dona cap importància, perquè són comentaris repetitius i perquè considera que sempre ha estat fidel al que ella vol, i es considera afortunada per no sentir-se influenciada.

“Sempre penso que hi ha persones a qui aquest tipus de comentaris sí que poden afectar-les molt i poden acabar acceptant el que no volien. Això em fa molta pena perquè tenim dret a tenir els nostres gustos sense ser jutjats”, diu la Tamara. Afegeix que li costa entendre perquè la gent li insisteix tant promovent una activitat que realment no és saludable. “Sembla que per ser jove t’ha d’agradar beure, sortir de festa totes les setmanes, emborratxar-te i donar-ho tot fins les tantes de la matinada”, explica.

Afirma també que ha deixat de donar-li importància i que això l’ha alliberat molt però reconeix que “és un esforç innecessari haver d’enfrontar-te a aquests comentaris i rutines”. I hi posa exemples: “Sovint em trobo amb situacions que no se’m fan agradables, perquè en algunes trobades o festes s’ocupen de que l’alcohol no hi falti però no em tenen en compte i al final s’acaben bevent la meva aigua perquè no n’han comprat suficient, o la fan servir per jugar, mentre que mai malbaratarien alcohol d’aquesta manera”.

Parlem també amb el Francesc, que no és abstemi, però només consumeix puntualment perquè practica l’atletisme en proves de velocitat. “Vaig decidir de deixar de consumir alcohol pels entrenaments d’atletisme; ràpidament vaig notar que em recuperava més fàcilment i dormia millor. Una copa el divendres al vespre m’afectava al rendiment de l’entrenament de dissabte. La qualitat de vida i el meu rendiment esportiu ha sigut millor des de llavors.”

En el seu cas, el seu entorn accepta la seva decisió perquè “hi va implícit que soc una persona amb un estil de vida relacionat amb l’esport, hi ha una justificació. M’ho respecten i gairebé mai m’ho qüestionen.” I aclareix que “tampoc vaig en un entorn en el que em forçarien a beure”.

Quan li sorgeixen plans o ocasions especials on el consum va lligat a l’activitat, el Francesc explica que “mantinc la voluntat de mantenir-me ferm en la meva decisió, puc sortir de festa i beure només refrescs, i si en un dinar insisteixen a oferir-me un ‘xupito’ i tot i la meva negativa me’l posen al davant, simplement no me’l prenc”. Reconeix que quan li ve de gust es permet prendre una copa, i afirma que en el seu cas “consisteix en saber prioritzar, a vegades he de deixar d’anar a un esdeveniment per anar a una competició. L’alternativa és buscar un equilibri, per exemple entrenant ben d’hora, abans de poder fer una activitat que pugui afectar al meu rendiment.”

Va ser més difícil pel Roberto quan va començar el tractament per deixar la seva addicció a l’alcohol. Tot i que el seu entorn el va acompanyar durant tot el procés i li van mostrar tot el seu suport, declara que “va ser més difícil per mi mateix, és molt complicat renunciar internament al consum d’alcohol. Continuo treballant-hi. Com a mesura de prevenció, els dies que em sento més vulnerable, directament no acudeixo a cap tipus de trobada on pugui viure una situació perillosa per a mi”. I assegura que l’alcohol està tant present arreu que és impossible que no estigui accessible en situacions quotidianes, que l’única alternativa que li queda és conviure amb aquesta situació, i afegeix que el que més l’ajudaria és poder fer noves amistats que no consumeixin alcohol.

Finalment, explica que seria ideal poder fer un “click” perquè l’alcohol desaparegués de la seva ment, però és conscient que per aconseguir-ho ha de seguir treballant-ho, i està disposat a fer-ho.

Els perjudicis de l’alcohol en la salut

El 36,7% de les persones adultes que van demanar ajuda a Projecte Home durant el 2021 ho van fer per consum d’alcohol, en el cas del homes el 32,3% del total, i en el cas de les dones fins al 62,4%.

Entre els nois i noies atesos al Projecte Jove (joves i adolescents de 13 a 23 anys), es va observar un increment de l’alcohol com a substància principal de consum respecte al 2020, passant en un any del 15,8% al 25,4% dels casos. Unes xifres a tenir en compte considerant que el risc de patir trastorns físics, psicològics i del comportament al llarg de la vida pot ser més gran quan aquest consum s’inicia a l’adolescència.

Segons el Pla Nacional sobre Drogues del Govern d’Espanya, el consum excessiu d’alcohol pot provocar importants problemes de salut, conflictes familiars i socials. Aquests efectes perjudicials es poden presentar fins i tot en el cas de persones que no hagin desenvolupat una dependència i, per tant, no siguin considerades alcohòliques.

Els problemes derivats de l’abús d’alcohol es poden produir tant a curt com a llarg termini, entre els quals destaquen els següents: Hipertensió arterial, alteracions del somni, gastritis, agressivitat, úlcera gastroduodenal, depressió, cirrosi hepàtica, disfuncions sexuals, cardiopaties, deteriorament cognitiu, encefalopaties, demència, càncer i psicosi.

DEMANA AJUDA 📲 www.projectehome.cat