El conseller El Homrani inaugura l’ampliació del centre de Barcelona

L’ONG per les addiccions Projecte Home Catalunya ha inaugurat aquest dimecres l’ampliació del centre que té a la ciutat de Barcelona, al districte de Sants-Montjuïc. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir El Homrani, ha participat a l’acte, en el qual ha volgut destacar, pel que fa a l’àmbit de les addiccions, la importància “d’evitar els judicis de valor i l’estigma, millorar la coordinació entre administracions i no deixar a ningú fora de la comunitat”.

Per la seva banda, el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, ha remarcat la importància que té aquest centre per a l’entitat. “És la seu principal per a tot Catalunya i la porta d’entrada per a la majoria de persones que ens demanen ajuda per superar la seva addicció”, ha explicat. “És per a això que l’hem ampliat, per adequar-lo a les necessitats actuals amb un augment de les demandes d’ajuda, tant de Barcelona com del conjunt de Catalunya”, ha insistit Esculies.

La inauguració també ha comptat amb la participació de la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, de la regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, així com dels representants de la Fundació privada Bosch i Aymerich, propietària del local i a qui l’ONG ha agraït l’esforç per finançar les obres de remodelació.

Un 39% més de persones ateses de la ciutat de Barcelona

La remodelació del centre permetrà atendre millor a les persones que segueixen un tractament de les addiccions a l’entitat i fer front també a l’increment de persones ateses procedents de la ciutat de Barcelona, que són 538 del total de 1.816 nous casos atesos durant el 2018 a Catalunya. La xifra de 538 significa un augment del 39% en els últims cinc anys.

Entre les persones ateses de Barcelona durant el 2018, el 83,1% són homes i el 16,9% són dones, una xifra que segueix demostrant la major dificultat que tenen les dones per accedir a programes de tractament, per raons com ara el major estigma social cap a aquest col·lectiu, la manca de suport familiar i les majors càrregues familiars o bé la falta de serveis adaptats a les seves necessitats específiques.

La mitjana d’edat és de 34,5 anys i la cocaïna i l’alcohol són les substàncies de consum majoritàries per les quals aquestes persones fan el pas de demanar ajuda. Concretament, el 34’7% té en la cocaïna la droga de consum principal.

Segons dades publicades recentment per l’Agència Europea de les Drogues (EMCCDA, per les seves sigles en anglès), Barcelona és la cinquena ciutat europea amb més presència de cocaïna a les aigües residuals.

L’alcohol és la segona substància amb més demandes d’ajuda, amb un 19,2% del total. En tercer lloc se situa el cànnabis, amb un 18,8%. Es tracta d’una substància que genera la gran majoria de les demandes d’ajuda dels casos d’adolescents i menors d’edat mentre que en adults sol presentar un tipus de consum en el qual és la droga secundària, associada a una altra (cocaïna o alcohol), que és la principal.

Precisament, els casos de policonsum (consum alhora de dues substàncies o més) són molt freqüents, siguin reconeguts o no en el moment de la demanda d’ajuda. En aquest sentit, un 17,6% de les persones ateses reconeixen un consum problemàtic de cocaïna i alcohol alhora.

Un 5,4% de les persones ateses de la ciutat de Barcelona acudeix a Projecte Home per consum d’heroïna. La xifra concorda amb les dades dels darrers anys del conjunt de Catalunya, amb un consum existent però residual, i no sembla indicar senyals d’alarma malgrat una major atenció mediàtica a aquesta droga en els darrers temps.

Les ludopaties (joc tradicional o en línia) i altres conductes addictives (compres, sexe…) ocupen el 2,2% mentre que altres substàncies com les amfetamines o les benzodiacepines sumen el 2,1% del total de persones ateses de Barcelona ciutat.

Inauguració de l'ampliació del centre de Barcelona

Publicada por Projecte Home Catalunya en Miércoles, 27 de marzo de 2019