La Jornada de Drogodependències reuneix a 150 persones a la Facultat de Psicologia de la UB

El passat divendres 29 de novembre va tenir lloc la onzena edició de la Jornada de Drogodependències, una activitat que aquest any comptava amb una novetat destacada: un nou emplaçament. De l’espai habitual de la Sala d’Actes de l’Edifici Històric de la UB es va passar a l’Aula Antoni Caparrós de la Facultat de Psicologia de la UB.

L’objectiu del canvi era propiciar una major assistència d’alumnes universitaris, una fita que es va aconseguir amb les 150 persones que van assistir a una jornada que aquest any portava per nom ‘Aproximacions al fenomen de les addiccions’, un títol que mostrava la voluntat d’abordar diferents abordatges d’una mateixa qüestió: tant els programes de tractament, com els de prevenció o els de reducció de danys.

 

Després d’una inauguració a càrrec del degà de la facultat, el Dr. Antonio Solanas; la cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, Yolanda Moragues; i el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies; la jornada es va iniciar amb una sessió plenària presentada per la periodista especialitzada en addiccions, Begoña del Pueyo. Va obrir la primera de les dues ponències la Dra. Ana Adan, catedràtica del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Facultat de Psicologia i Institut de Neurociències de la UB, que va parlar de la ‘Psicobiologia de l’Addicció’. Seguidament, el psicòleg Gorka Moreno, adjunt a la direcció de la Fundació Nafarroako Gizakia Helburu (Projecte Home Navarra), va presentar els diversos programes de tractament i les ‘Intervencions en l’àmbit de les addiccions’.

Després de la pausa, va començar la primera taula rodona, moderada per la cap de Subsecció de Projectes i Programes del centre SPOTT, Maribel Serra. Hi van intervenir Jaume Larriba, director tècnic de l’associació Promoció i Desenvolupament Social, parlant de ‘La situació actual en prevenció de drogues’; Xavier Majó, metge de la sub-direcció general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, que va presentar ‘El consum de drogues a Catalunya i els problemes de salut associats’; i Otger Amatller, amb ‘Drogues – plaer, fàrmac o verí’.

La segona taula rodona, moderada per la responsable de Programes per a l’autonomia i la inserció social de la Generalitat de Catalunya, Carme Iniesta, va comptar també amb la participació de tres persones experts en diferents camps de l’abordatge de les addiccions. La primera en intervenir va ser la coordinadora d’Energy Control, Núria Calzada, que va explicar com funciona aquest programa de reducció de danys amb la ponència ‘Energy Control – Enjoy the party’. La va seguir Marta Ferrer, professora Agregada del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona, que va presentar una investigació pionera sobre ‘La realitat virtual com a eina terapèutica per a les addiccions’. Finalment, Enric Hidalgo, director del servei d’Inserció Laboral de Projecte Home Catalunya, va parlar de ‘La reinserció sociolaboral de les persones amb addiccions’.

La clausura de la jornada va comptar amb la presència del rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, que en les seves paraules va agrair a les persones assistents la seva participació i va animar a seguir repetint la Jornada de Drogodependències de cara al futur.