El servei jurídic-penal de Projecte Home atén 94 persones el 2020

Projecte Home Catalunya compta amb un servei jurídic-penal que s’encarrega d’assessorar i acompanyar en l’àmbit judicial a aquelles persones usuàries que tenen causes obertes així com fer seguiment de persones usuàries que compleixen mesures penals alternatives. Durant el 2020, aquest servei ha atès a un total de 94 persones (88% homes, 12% dones) usuàries dels diferents programes i serveis de l’entitat: Comunitat Terapèutica, Centre de Dia, Programa Ambulatori, Programa de Reinserció, Projecte Jove i Primera Atenció.

Entre les persones ateses, 23 han estat en compliment de mesures alternatives, seguint diferents articles legals que avantposen condemnes de tipus resocialitzador per evitar l’entrada a un centre penitenciari o escurçar-ne l’estada. En aquest àmbit, s’ha continuat treballant coordinadament amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya per tal de rebre persones procedents de presó i que han seguit complint la condemna fent un programa de tractament de les addiccions a Projecte Home.

Les persones que segueixen mesures penals alternatives a Projecte Home tenen 40 anys de mitjana i són consumidores majoritàriament de cocaïna i alcohol i, en menor mesura, heroïna i cànnabis, i no disposen d’ingressos quan comencen el tractament. El 39% són portadores del VIH o hepatitis C i el 22% pateixen algun tipus de patologia dual, un trastorn mental afegit a l’addicció.