L’exposició Tu tens la clau, fins el 25 de juny a la Paeria de Balaguer

La Paeria de Balaguer acull des del 24 de maig i fins el 25 de juny l’exposició de prevenció i sensibilització de drogues “Tu tens la clau”. Després de passar per Tremp, la mostra es desplaça ara a l’Ajuntament de Balaguer, on es podrà visitar al vestíbul de la Casa de la Paeria.

Aquest dilluns 24 de maig al matí es va fer un acte d’inauguració de l’exposició en el qual hi van participar l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez; i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa. Per part de l’Ajuntament de Balaguer també hi eren el regidor de Governació, Afers Socials i Participació, Kevin Bruqué; el regidor de Sostenibilitat i Salut, Xavier Castellà; i la regidora de Promoció Econòmica i Ocupació, Ester Guarné. I per Projecte Home Catalunya hi eren presents la directora tècnica, Cristina Vidal; la directora del Servei d’Atenció de les Addiccions a Lleida, Sònia Font; i Berta Vidal, terapeuta dels serveis de Lleida.

Les claus per a una vida més plena, evitant el consum de drogues

L’exposició sorgeix de la necessitat de treballar en la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues, sobretot entre els adolescents i joves. L’última enquesta ESTUDES 2018/2019, del Ministeri de Sanitat, indica que en el darrer any un 77,5% de les noies i un 74,1% dels nois de 14 a 18 anys va beure alcohol, un 38,5% i un 31,4%, respectivament, va fumar tabac mentre que un 25,9% de les noies i un 29,2% dels nois, cànnabis. D’altra banda, el 20% dels nois i noies va fer un ús compulsiu d’internet.

Per abordar aquestes qüestions, l’entitat ha dissenyat una exposició que en lloc del missatge tradicional que posava el focus en els perills de les drogues, centra l’atenció en una sèrie d’aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l’abús de drogues.

Així, el format de l’exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació.

Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l’exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l’acceptació social, com ara l’abús del consum d’alcohol.