Arranca a les biblioteques de Lleida la 4a edició de l’exposició “Tu tens la clau”

Arranca a les biblioteques de Lleida la 4a edició de l’exposició “Tu tens la clau”

La Biblioteca Municipal del Pont de Suert ha acollit aquest dilluns la inauguració de l’exposició “Tu tens la clau”, una mostra que aquest 2022 visitarà quatre biblioteques de la demarcació de Lleida.

A la inauguració hi han assistit l’alcalde de Pont de Suert, José Antonio Troguet, la Cap de la Central de Biblioteques de Lleida; Nati Moncasi, així com la directora del Servei d’Atenció a les Addiccions de Lleida de Projecte Home; Sònia Font.

L’exposició “Tu tens la clau”, elaborada i impulsada per Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya – Central de Biblioteques de Lleida,  és una exposició que ensenya com és d’important conèixer-nos i enfortir-nos per a reduir l’abús de les drogues i altres addiccions.

L’exposició es presenta des de la prevenció de drogues o d’addiccions tot i que sense mencionar-les directament; donant accés a diferents valors i eines clau per afrontar situacions difícils. D’aquesta manera es busca apropar-se als joves i donar-los el suport que necessiten”, ha explicat Sònia Font.

Aquesta serà la quarta edició de l’exposició després que el 2019 s’inaugurés per primera vegada a les biblioteques de les Terres de l’Ebre. El 2020 va fer itinerari per diferents biblioteques del Camp de Tarragona, i el 2021 va fer el mateix a les biblioteques lleidatanes de Tremp, Solsona, Balaguer i Les Borges Blanques. A banda de les visites del públic general també es van fer visites dinamitzades per a alumnat escolar, amb 887 participants durant el 2021.

El 2022 l’exposició començarà del 4 al 29 d’abril al Pont de Suert. Més endavant, farà parada a Agramunt, a la Biblioteca Municipal Guillem Viladot entre el 2 i el 31 de maig; a La Seu d’Urgell, on es podrà veure a la Biblioteca Sant Agustí entre el 3 i el 27 d’octubre; i a Alcarràs, a la Biblioteca Joaquim Montoy entre el 2 i el 30 de novembre.

Les claus per abordar conductes de risc

L’exposició sorgeix de la necessitat de treballar en la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues, sobretot entre els adolescents i joves. L’última enquesta ESTUDES 2021, del Ministeri de Sanitat, indica que en el darrer any un 73,9% dels joves de 14 a 18 anys va beure alcohol, un 30,7% va fumar tabac mentre que un 28,6% va consumir cànnabis, tractant-se de la substància il·legal més consumida.

Per abordar aquestes qüestions, l’entitat va dissenyar l’exposició posant el focus en els perills de les drogues i centrant l’atenció en una sèrie d’aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona, que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l’abús de drogues. Així, el format de l’exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les.

Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l’exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l’acceptació social, com ara l’abús del consum d’alcohol.

Servei d’Atenció a les Addiccions a Lleida

L’exposició “Tu tens la clau” és una activitat de prevenció i sensibilització que complementa els programes de tractament de les addiccions que Projecte Home porta a terme a la demarcació de Lleida, amb seu a Tremp i Balaguer. L’entitat atén cada any a una vuitantena de persones amb addiccions de la demarcació de Lleida així com els seus familiars.