El debat en l’abordatge de les addiccions en les dones centra la XIV Jornada de Drogodependències

El debat en l’abordatge de les addiccions en les dones centra la XIV Jornada de Drogodependències

L’Aula Magna de l’edifici Històric de la Universitat de Barcelona va acollir el passat 18 de novembre la XIV Jornada de Drogodependències. Aquesta  jornada portava per títol “Dones i addiccions: Una realitat inadvertida”, i tenia com a objectiu apropar la realitat de les dones amb addiccions, així com les mancances en aquest àmbit, a l’entorn universitari i professionals del sector.

La jornada va començar amb la inauguració, presidida per la Dra. Montserrat Puig, vicerectora d’Igualtat i Gènere de la Universitat de Barcelona, a qui van acompanyar el Sr. Josep Muñoz, gerent de Serveis Socials, Àrea d’ Igualtat i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, la Sra. Mariona Homs, directora general de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, i la Sra. Begoña del Pueyo, vicepresidenta del patronat de Projecte Home Catalunya.

Va seguir a la inauguració una taula col·loqui sobre la ‘Manca d’accessibilitat de les dones als programes de tractament de les addiccions’, moderada per Jordi Feu, director de l’Àrea de Gestió i Comunicació de Projecte Home Catalunya, i en la qual hi van participar Ana Isabel Ibar, cap d’Àrea de projectes i recursos en prevenció i reducció de danys, Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques, Agència de Salut Pública de Catalunya, Míriam Vázquez, directora de l’Espai Ariadna, Fundació Salut i Comunitat, i Lara Treviño, coordinadora i psicòloga del CAS Garbivent.

Va concloure la jornada una taula rodona sobre ‘Abordatges de la intervenció en dones i addiccions’. La va moderar la Dra. Ana Adan, catedràtica del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Facultat de Psicologia; Institut de Neurociències, Universitat de Barcelona. Va comptar amb la participació de Zaida Agüera, professora lectora del Departament d’Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Maternoinfantil, Universitat de Barcelona, Marga Segarra, dinamitzadora de grups de famílies a Projecte Home Catalunya, Anna Albareda, directora de programes i aliances estratègiques de la Fundació SURT i Dra. Gisela Hansen, directora de l’Associació Dianova, professora associada del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, membre de la junta directiva de la FCD i la RIOD.

La Jornada de Drogodependències s’emmarca i respon a la voluntat de la Universitat de Barcelona de fomentar la responsabilitat social envers Projecte Home Catalunya per a promoure la dignitat i l’autonomia de les persones a través del tractament i la prevenció de les addiccions a Catalunya, i en particular, als alumnes i personal de la Universitat de Barcelona.